- Det må tas mer ansvar for å skape møteplasser.

Regine og Yngvild tok steget og flyttet fra sør til nord. Hør deres innspill til næringslivet, og hva de kan gjøre for å tilrettelegge for flere møteplasser for unge nyutdannede i arbeidslivet. Les utdrag fra spørreundersøkelsen Kunnskapsbanken har gjort i regi av Sparebank 1, om hva unge voksne tenker om Nord-Norge og framtida. Og om hvorfor banksjefen for samme bank mener det er viktig å dele ut Plog-billetter til ungdommen. 


Regine_web.jpg

Regine Evensen, 32 år 

Fra Oslo
Bor på Sortland 

Jobber som Art Director i LudensGruppen, et Oslo-basert teknologi- og kommunikasjonsbyrå.  

“Alltid vært veldig glad i naturen i Nord-Norge og tanken på å bo et litt roligere sted”  

- Siden hjemmekontor fungerte så bra for meg, kunne jeg like så godt gjøre jobben fra hvor som helst. Da jeg også fikk klarsignal fra jobben, var det bare å begynne søket etter et sted å bo i Nord-Norge. Valget falt på Vesterålen, og jeg har ikke angret ett sekund! 

- Kulturtilbudet er litt tynt her. Jeg erfarer at jevngamle som har flyttet hit tar mye initiativ selv for å finne på ting, og det er jo kjempebra. Men hvis man vil møtes på byen en kveld, er det vanskelig å nyte en øl, da kollektivtransporten ikke er et alternativ ut til der jeg bor. Nå har jeg jo selv valgt å bo litt landlig til, ler hun. Noe slags transporttilbud, som ikke er taxi, hadde vært kjekt.


Ynvild_web.jpg

Yngvild Bakken Furunes, 24 år  

Fra Stord 
Bor på Stokmarknes 

Yngvild har master i Innovasjon og kunnskapsutvikling i tillegg til en bachelor i Samfunnsplanlegging og kommunikasjon.

Jobber i Egga Utvikling 

- Jeg var på leting etter noe nytt, var ganske gira på å finne på noe jeg ikke hadde gjort før. Jeg undersøkte ulike ​​traineeprogram, mest i Nord-Norge, fordi det var et ukjent territorium for meg. Jeg fant en jobb i Egga Utvikling som virket kjempespennende. Jeg så etter traineeprogram for å få et faglig og sosialt nettverk også utenom jobben, og møte andre i samme situasjon som meg. Det ble en trygghet for meg for at jeg skulle ta steget og flytte oppover uten å kjenne noen.

- I studietiden er det ofte karrieredager og ulike arrangement, en veldig god mulighet for bedrifter å vise seg fram. Jeg skulle gjerne sett at traineeprogram fra Nord-Norge var aktive på karrieredager også i sør, og ikke bare på de nærmeste universitetene. I programmet jeg er i nå er det trainees fra hele Norge, vi har nesten en fra hvert fylke, og det er jo kjempebra. De har vært veldig flinke på sosiale medier, på å markedsføre regionen og naturen. Noe vi unge i nord har til felles, er gleden av å gå på tur og det å være aktive ute i naturen. 

- Jeg synes det er vanskelig å finne arenaer hvor jeg kan møte folk, da må ta initiativ selv, og det kan være litt skummelt. 

- Det er tydelig at det i dagens samfunn fokuseres på at unge mennesker er en ressurs. Men likevel synes jeg fortsatt de har en lang vei å gå med tanke på møteplasser og andre aktiviteter for unge. Det offentlige er flinke til å snakke om dette, men de må ta mer ansvar for å skape møteplasser for unge. Traineeprogrammet som jeg er med i er et resultat av samarbeid mellom privat og offentlig sektor, så godt samarbeid lønner seg alltid. Mer av det!


Gir bort 20 billetter til unge voksne  

Sparebank 1 Nord-Norge er hovedsponsor av Plog-konferansen, og mener det er helt naturlig at også unge deltar på konferansen. Vi synes det er viktig å dele ut billetter til unge voksne, svarer Bernt Ola Nilsen, Banksjef for Sparebank 1 Nord-Norge.   

Påmelding for ung voksen mellom 20-35 år

- På de arenaene det arrangeres konferanser eller andre sammenkomster for næringslivet, bør også unge voksne inviteres inn. Vi kan ikke ha store møteplasser for næringslivet uten at ungdommen er til stede. Vi er faktisk avhengig av de for at vi skal kunne ha vekst i regionen vår. Det er helt naturlig at de er med. Jeg tror vi har tenkt på de i altfor liten grad tidligere, forteller han. Vi i Sparebank 1 har hatt et eget prosjekt som heter “Unge stemmer”, der vi har spurt over 100 unge nordlendinger om hvordan det er å bo i Nord-Norge? Hva de ser på som både positivt og negativt og hva som skal til for at de velger å bosette seg her, sier han og fortsetter:

- Vi må være opptatt av å lytte til de unge. Også når det skal diskuteres viktige samfunnsmessige forhold i regionen må ungdommen være til stede. Ikke bare fordi de er en viktig bruker, men fordi de også en viktig aktør i framtida. 

- Jeg har jobbet en del med Ungt Entreprenørskap, og ser hva som bor i de. Hvordan de tenker helt annerledes og hvor mange gode ideer de har. Næringslivet er helt avhengig av nye ideer og tanker for å utvikle seg, sier han optimistisk.  

“Unge stemmer”

Her er utdrag fra prosjektet Bernt Ola Nilsen refererer til over. 

Ifølge undersøkelsen Barometer 2020x utarbeidet av Kunnskapsbanken, spurte de over 100 unge voksne om livet i Nord-Norge. 

  1. Hele 98 prosent svarer at de er nokså eller svært stolte av naturen, og helt på bunn ligger stolthet over politisk innflytelse i Norge og innflytelse i samfunnsdebatten.

  2. På spørsmålet om fylket og kommunen tar imot innspill fra innbyggerne i viktige beslutninger, er det kun 24 prosent som svarer at de er delvis eller helt enig. Her kommer det fram at måten de ønsker å involveres på er via spørreundersøkelser, sosiale medier og digitale innspill direkte til kommune eller beslutningstakere. 

  3. Annet som kommer frem i undersøkelsen er at helsetjenester, offentlig transport, sosiale møteplasser, tilrettelegging for bærekraftig industri, fritidsaktiviteter og utdanningsmuligheter, er svært viktig for de unge der de bor. Og over halvparten er fornøyd eller svært fornøyd med helsetjenesten, men på de andre punktene ramset opp over står det dårligere til. Her er under halvparten av de som svarte på undersøkelsen fornøyd med tilbudene som er i Nord-Norge.    

Hele undersøkelsen finner du her 

Arena for godt samarbeid

Hva kan vi som samles på Plog gjøre med denne innsikten? Hvordan skal vi sammen og hver for oss sørge for å oppfylle forventningene unge voksne har? Denne problemstillingen er ikke løst på en, to, tre, men 21. oktober skal vi få oss et vennlig spark bak og noen gode innspill til endring. Og det, det gleder vi oss til!


NB: Er du kunde hos Sparebank1 Nord-Norge (bedrift eller privat) får du 500,- i rabatt på PLOGkonferansen. Meld deg på under.

Forrige
Forrige

Plogkonferansen 21: Disse møter du!

Neste
Neste

Kveldens galla